Varis Sebepleri ve Tedavi Yolları

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
166
Varis Sebepleri

Varis Sebepleri

Varis sebepleri ana nedeni, toplardamar duvarının yetersiz beslenmesinden kaynaklanan kan yığılmasıdır. Varise yatkınlık öncelikle kalıtımsaldır, ama bu yatkınlığı destekleyen önemli etkenler de söz konusudur: Hareketsizlik, uzun süre ayakta durmak ve vitamin yetersizliği. Varislerin oluşumunda bağ doku zayıflığının da rolü vardır ve ayrıca aşırı kilo da bu oluşumu destekleyen etkenlerden biridir.

Varis Belirtileri

-Varisler, büklümlü ipler gibi görünür, Üzerlerine basıldığında kolaylıkla çöker ve ağrısızdır. Genellikle baldırlardaki yüzeysel toplardamarlarda ortaya çıkar.

-İlerlemiş vakalarda: Kan birikimine yatkınlık ve ödem oluşumu.

Variste Organik Gerçekler

Bacaklarında varis olan kişilerin, sadece toplardamar duvarları ince olmakla kalmayıp, kanı pıhtılaştıran fibrin maddesinin yoğunluğunu azaltmak yeteneğine de sahip değillerdir. Bu madde organizma tarafından (sanki yaralanmalara ve kanamalara karşı önlem olarak), damar duvarlarının yakınında depolanır ve böylece, olası kanamaları en kısa sürede önleyebilecek pıhtılaşmaların önlemi alınmış olur.

Baldır varisi oluşumunu en başından engellemek isteyen kişilerin ise iki konuda başarılı olmaları gerekir:

• Toplardamar duvarlarının güçlendirilmesi .

• Kanda pıhtı oluşumunu önleyebilmek için, kandaki Jihrin maddesinin yoğunluğunu azaltmak.

Varis Oluşumunda Psikolojik Gerçekler

Varisler çirkinleştirir, bir yaşlılık belirtisi olarak algılanır ve kişinin yaşam biçimi hakkında yanlış yargılara varılmasına neden olabilir. İşte bu nedenlerden ötürü, varisleri enjeksiyonla kurutma veya ameliyatla aldırma düşüncesi kişide ağır basmaya başlar. Ama, operasyondan birkaç yıl sonra yeni varislerin oluşacağı pek bilinmez !

Yaygın bir problemdir…

Varis gerçek bir halk hastalığıdır. 40 yaşın üstündeki erkeklerin %25 ‘i ve kadınların da yarısı bu konuda rahatsızlık çeker.

Uzun süre ayakta durmayın!

Varis Sebepleri arasında genellikle ayakta durmayı gerektiren görevler varis oluşumunu  destekler. Elden geldiğince ayakta durmamaya gayret edin. Fırsat buldukça ayaklarınızı yükseğe kaldırın.

Bacakların rahatlatılması nasıl olmalı?

Sırtüstü uzanın ve bacaklarınızı yukarı kaldırın, ayak bileklerinizi 10 kere kıvırın ve uzatın, sonra ayaklarınızı indirerek 1dakika dinlenin ve sonra yeniden yukarı kaldırıp, kıvırın ve uzatın. Günde 5 kere bu egzersizi tekrarlayın.

Gebelik sürecinde dikkat!

Varis sebepleri arasından varis oluşumuna yatkın kadınlarda, gebelik sürecinin olumsuz etkileri vardır. Bu duruma karşı önlem olarak, toplardamar duvarları güçlendirilebilir. Doktorunuz sizi bu konuda aydınlatacaktır.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz!!!

Varis çorabı

Varis çorabı rahatlatıcıdır ve kan akımını destekler. Eczanelerden satın alabilirsiniz.

Yoga

Yoga egzersizleri kan akışını destekleyebilir. Şu egzersizi yapın: Yere sırtüstü uzanın ve bacaklarınızı sağ yanınızdaki iskemlenin üstüne yerleştirin, gevşeyen kollarınızı yere bırakın. 10 dakika boyunca, karnınızı şişirecek biçimde(diyaframınızı kullanarak) sakin ve derin soluklar alın. Sabah ve akşamları olmak üzere, bu egzersizi günde 2 kere uygulayın.

Soğuk su tedavisi

Kan damarları için çok yararlı bir yöntemdir; onların esneyebilme yeteneğini arttırır. Duşunuzdan akan basınçlı soğuk suyu yavaşça sağ ayağınızın dış tarafından belinize kadar yükseltin, sonra ayağın iç tarafından başlayarak kasığa kadar çıkın. Aynısını sol bacağınıza da uygulayın. Bu uygulamayı her bacak için 2 kere olmak üzere, günde 2-3 kere tekrarlayın.

Aynısafa merhemi

Aynısafa çiçeğinden (Calendula officina/is) elde edilen etkili bir merhemdir. Güvenilir aktarlardan satın alınabilir. Varisli bölgelere merhem kompresleri uygulanabilir veya çok hafif friksiyonlarla deriye yedirilir. Yumuşatıcı ve gevşetici etkisi sayesinde, gerginlikleri ve ağrıları kısa sürede ortadan kaldırır. Hatta, uzun süreli kullanımlar sonunda baldırların görüntülerinde düzelmeler bile gözlenebilir!

Çay Ağacı Yağı / Tea Tree Oil

Sıcak banyo suyuna 1 5-20 damla ekleyebilirsiniz veya çay ağacı yağı ile karıştırılmış bir masaj yağı ile çok hafif masajlar yapabilirsiniz. Yağ karışımı: Bademyağına, Avocado yağına ve Zeytin yağına  arıştırılabilir; 100 ml masaj yağına 100 damla çay ağacı yağı eklenir ve iyice çalkalanır.

Homeopatik İlaçlar

-Aesculus – (Aesculus hippocastanum):  Atkestanesi meyvesinden elde edilir. Aesculus D2 veya D3 seyre/tisi, toplardamar duvarlarını güçlendirir ve onarır. Böylece, damar çevresindeki dokulara sıvı ulaşımı engellenmiş olur ve hastanın bacaklarında şişkinlikler oluşmaz; ayrıca, varisler eskisinden daha belirsiz bir görünüm kazanırlar.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1 5-20 damla alınır.

Ayrıca, Atkestanesinden elde edilen standart preparatlar da(öncelikle · Almanya’da) eczanelerden satın alınabilir: Lindigoa S (damla), Venostasin N forte( draje), Venostasin retard (kapsül), Venostasin

S(kapsül), Venostasin S ( damla).

Önlem alarak sağlıklı kalabilirsiniz…

• Mümkün olduğunca bol C vitamini alın, çünkü o toplardamar duvarlarını güçlendirir. C vitamini en fazla kivi, portakal, limon, greyfurt, domates ve maydanozda bulunur.

• Soğanın ve sarımsağın etken maddeleri, kanda pıhtı oluşumunu gerçekleştiren maddelerin etkisini azaltır.

• Açık havada yürüyüşler ve yüzmek, hırpalanmış bacak toplardamarları için gerçek bir iksir sayılabilir.

• Sigaradan uzaklaşın! Nikotin, kanın pıhtılaşma özelliğinde değişimlere yol açar.

• Fazla kilolarınızdan kurtulmaya gayret edin; bu kilolar, bacak damarlarınıza ayrıca yük bindirir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz