Böbrek – İdrar Taşları

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
186
Böbrek Taşı

Böbrek – İdrar Taşları Neden Olur?

Böbreklerimizde oluşan taşların oluşmasına sebep olan etmenler sıralayalım:

  • Böbreklerimizde meydana gelen enfeksiyonlar
  • Evimizde kullandığımız içme sularının kireç oranın yüksek olması
  • Aşırı şekilde kırmızı et yenilmesi
  • Sürekli tekrarlanan vitamin yetersizliği
  • Sürekli tekrarlanan sıvı eksikliği
  • Genetik olarak taş oluşumuna uygun bünye
  • Paratiroid bezleri kanda kalsiyum düzeyinin normal sınırlar içinde kalmasını sağlayan tek organdır. Bu bezlerde ortaya çıkacak bir hastalık

Böbrek – İdrar Taşları Nasıl Belli Olur?

Vücudunuz da kalp krizi geçirdiğinizi zannedeceğiniz kadar şiddetli böbrek bölgesi ağrıları ile yani böbrek koliği ile kendini net şekilde gösterir. Bu şekilde ağrınız olduğunda vakit geçirmeden uzman hekime müracaat ediniz.

Böbrek taşları siz hiç farkına varmadan ne olduğunu bile anlamadan böbreklerinizde birikmeye başlayabilirler.

En çok görülen belirtilerden bir tanesi de hasta sırtının ağrıdığını veya belinin çok ağrıdığını söyler durur. Ve buna o kadar inanırlar ki bel veya sırt ağrısı şikayeti ile hastaneye geldiklerinde gerçeği öğrenirler.

Tıbbi Gerçekler

Böbrek – idrar taşı oluşumuna sebep olan madde kesinlikle kalsiyum maddesidir. Çok fazla derece kalsiyum bulunan sebze, meyve veya besinler tüketmemeli buna dikkat etmeliyiz.

Böbrek - İdrar Taşları

Böbrek- İdrar Taşları İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

#  Bolu ve etrafında yantak olarak toplanan Kayışkıran otunun kökünü çıkarıyoruz. İnce ince kıyıyoruz. Yarım tatlı kaşığı kadar bir kısmını bir su bardağı suda haşlanarak demlenir. Daha sonra ılıması için bir yarım saat beklemeye alınır. Daha sonra içmek için paşasından süzülür.

Bu şekilde hazırlanmış bitki çayını her gün günde 2 öğün olacak şekilde aç karnına olarak içilir. Bu tedaviye yedi gün boyunca devam edilir.  Daha sonra bir yedi gün daha ara verilir. Ve sonra yeniden yedi günlük tedavi sürecine başlanır. Korkulacak bir şey yoktur. Bu bitkinin ortaya çıkmış yan etkisi yoktur. Aksine böbrek – idrar taşlarını engelleme konusunda çok yardımcıdır.

#  Böbrek ağrılarında şiddetli ağrı yaşandığında Hardal dan yapılan lapa ağrı kesici olarak kullanılabilir.

Tarif:  Etrafınızda ki aktarlardan alacağınız 0,25 kg hardal lapası için un üzerine ne sıcak ne soğuk olan su eklenerek karıştırılmaya başlanır ve lapa yapılır. Bir 40-50 cm ebatlarında ince bir bez parçası yere serilip lapa üzerine yayılır. Daha sonra lapa kısmı böbreğe yapışacak şekilde bu kısma yapıştırılıp üzeri bir poşetle kapanır ve ısı kaybı engellenir. Bu şekilde hasta kendini iyi hissede kadar bırakılır.

Lapayı yaparken sıcaklık ayarlanamaz ve bu tarif uygulanmaya çalışılırsa bu esnada direk tene temas eden lapa bu bölgede ciddi yanıklar oluşturabilir. Buna azami dikkat etmek gerekir.

At Kuyruğundan Bitkisel Çay ve Buhara Oturma Seansı

İdrar taşları, böbrek taşları sorunu yaşanıyorsa at kuyruğu bitkisinden elde edilen çay demlenerek içilmeye başlanır ve bu esnada sıcak suya konulan at kuyruğu bitkisinin buharına oturma seansları yapılarak ağrı dindirilmeye çalışılır. Bu işlemler yapılırken tuvalete çıkma ihtiyacı hissedilirse mümkün olduğunca bu ertelenir.  Bunun sebebi belli bir şekilde basınç elde ederek idrar boşaltımını yapmaktır. Bu şekilde yapılan buhar oturma banyoları ile idrar ve böbrek taşları düşürülebilir. Tabiki burada en doğru kararı doktorunuz verecektir.

Banyo Tarifi:  4-4,5 litre su bir leğene hazırlanır. Büyükçe bir kovaya bahsi geçen bitki ince ince kıyılır. Bunun yanına 130-140 g kadar kurumuş şekilde olan bitkiden hazırlanıp daha önceden bekletilen suya basılır. 24 saat kadar bastırılmış vaziyette bekletildikten sonra bu kaynatılır. Daha sonra bitkinin suya karışabilmesi için demlenmesi beklenir. Bu hazırlanan suyu banyo yaptığımız suya karıştırmadan önce pasasından arındırmak için süzme yapılır ve suya karıştırılır. Yaklaşık yarım saat boyunca bu ile banyo yapılır. Banyo bittikten sonra havlu ile kurulanıp bir saat kadar uzanarak istirahat edilmelidir.

İPUCU: İnce ince kıyılarak hazırlanmış bir kaşık at kuyruğu bitkisi bir su bardağı kaynatılmış suda 8-9 dakika haşlanır. 20 dakika kadar demini alması beklenir. Pasasından arındırılıp ılık kıvamdayken içilir.

Mayıs papatyası çayı:

Papatya kullanılarak demlenen bir çay dayanılmaz ağrılar yaşatan böbrek idrar taşı ağrılarının geçiştirilmesinde çok iyi bir etkendir.

Peki papatya çayını nasıl hazırlayacağız?

Bir su bardağı su kaynatılarak üzerine bir kaşık ince ince kıyılan papatya konulur ve haşlanır. Belli bir süre demlenmeye bırakılan bu bitkisel çay bir süzgeç vasıtasıyla pasasından ayrıştırılır. Hazırlanan bu çay 24 saat boyunca her 6-7 saatte bir kullanılabilir.

Bitkisel Ev İlaçları

Bu sayacağımız ilaçlar bilinen şiddetli ağrılarda bayağı etkilidirler.

# İstiridyenin açılan kabuk kısmının içerisinde oluşan kireçlerden  elde edilen Calsium carbonicum maddesi kullanılarak hem ağrılara karşı güçlü bir direnç oluşturulur hem de bünyenin vücuttaki kalsiyumu düzgün bir şekilde kullanmasını sağlayarak tekrardan kum ve taş oluşumunu da engeller.

Ne kadar kullanılmalı: Bilinen Akut denilen ağrılara için her 60 dakika da bir 8-9 damla, tekrarlayan ve kronik olarak bilinen böbrek taşları için ise her sekiz saatte bir 8-9 damla alınabilir.

 Magnezyum fosfat olarak bilinen maddeden ortaya çıkarılan Magnesium phosphoricum sıvısı akut olarak bilinen sızılara karşı tedavi edicidir.Ne kadar kullanılmalı:  14-15  damla olacak şekilde bir çay bardağı suyla hazırlanıp ne sıcak ne soğuk olacak şekilde tüketilir. Bir iki saat sonra ihtiyaç duyulması halinde tekrar aynı miktarda alınabilir.

ESWL (Şok dalgası ile böbrek taşı kırma yöntemi)

Bu yöntemde başarı oranı çok yüksek ve yüzde 95’lere yakındır.

Böbrek taşları kırılarak hastalar ağrılardan ve taşlardan kurtarılır. Fakat bu esnada ufalanan taşlar idrar yollarına zarar verebilir. Bu da başlı başına başka problemler doğurabilir. Bu genellikle bu işlemin uygulandığı hastalarının %20 lik kısmında görülür.

Bu yöntem hakkında en doğru ve gerçek bilgileri ve sizin durumunuzun taş kırmaya uygun olup olmadığı bilgisini uzman doktorunuzdan almalısınız!!!

Periyodik olarak yapılan aerobik hareketler ve spor biriken taşların düşürülmesi için önemli rol oynar. Böbrek ve idrar taşları genellikle böbrek havuzunda oluşurlar. Bu kısımdan ayrılıp idrar ile atılabilmesi için bilinçli ve zarar vermeyecek şekilde yapılan spor hareketleri çok faydalıdır.

Ayakta dururken derin derin içe çekilen nefesle birlikte 90 derece olacak şekidle öne doğru eğilin ve bu esnada nefesinizi bırakın. Bu esnada karnınızda ki kasları mümkün olduğunca gergin tutmaya çalışın.

Böbrek Taşını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

  • İhtiyacınız olmasa bile çok çok aşırıya kaçmamak şartı ile bol bol sutüketin, diğer sıvı maddelere yönelin.
  • Süt orantılı tüketildiğinde çok fazla faydalı bir besindir. Fakat bilinçsizce çok fazla şekilde süt tüketimi vücutta fazladan kalsiyum oluşmasına sebep olur. Sizde bunun gibi yediğiniz içtiğiniz besinlerde ki kalsiyum oranlarına dikkat edin.
  • Böbrek – İdrar taşları oluşumu engellemek için günlük magnezyum tüketiminizi artırın. Peki magnezyum hangi besinlerde bulunur derseniz bunun cevabı elbette sebzelerde meyvelerde olacaktır.
  • Maden suları bolca magnezyum içerdiğinden tüketilmesi gerekir.
  • Doktorunuzun verdiği ilaçları uzun süreli kullanmakta fazla kalsiyum oluşmasına sebep olabilir. Midede ki asiti emerek yok eden bütün ilaçlar bu şekilde olabilir.

BÖBREK HASTALIKLARI ile ilgili tüm konularımızı görmek isteyebilirsiniz…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz