Neurodermitis-Dermatit Nedir?Nasıl Tedavi Edilir?

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
1072
Neurodermitis
Dermatit hastalığının en belirleyici özelliği, belirli bölgelerdeki çok kuru deriyi kaşımak zorunda bırakan, şiddetli kaşıntılardır.

Dermatit nedir? Dermatit genel mana da bir tür deri iltihaplanmasıdır.

Belirtiler:

-Öncelikle yüzde, boyunda, dirseklerde, diz arkasında ve kulak memesi civarında, kızarıklık, pullanma ve iltihaplanma.

-Dermatit hastalığının en belirleyici özelliği, belirli bölgelerdeki çok kuru deriyi kaşımak zorunda bırakan, şiddetli kaşıntılardır.

Nedenler:

Dermatit hastalığınaa yatkınlık kalıtımsaldır. Ama genelde, on kişiden sadece birinde hastalık su yüzüne çıkar; başlıca etkenler ise, alerjiler ve kişiler arası çatışmalardır. Besin maddesi alerjileri, bu durumlarda genellikle abartılır ve sorumsuzca uygulanan beslenme diyetleri nedeniyle, özellikle çocuklarda yetersiz beslenmeye yol açılabilir.

Şimdi Neurodermitis – Dermatit hastalığının nasıl tedavi edileceği ve nasıl önlem alınabileceği hakkında bilgiler verelim.

Dermatolojik Gerçekler:

Neurodermitik kişilerin derileri genellikle çok kurudur. Bu durumda olanların pek çoğu, bu kuruluğa karşı yağlı kremlerle ve sıkça yapılan banyolarla çare bulmaya çalışırlar. Ama bu uygulamalar durumu daha da kötüleştirmekten başka bir işe yaramaz.

Yağlı kremler, yağ bezlerinin çıkış kanallarını tıkar ve dışarı çıkamayan ter deriye işleyerek, ağır kaşıntı krizleri başlatabilir; su ve sabunla sıkça yıkanmak da, hastada zaten yetersiz olan, deriyi koruyucu doğal maddelerin kaybına yol açar.

Psikolojik Gerçekler:

Neurodermitis her yaşta ortaya çıkabilir. Kadınlar kadar erkekler de bu hastalıktan çekerler. Hatta bebeklerde bile görülebilir ve bu durumlarda hastalık bir felakete eşdeğerdedir! Çünkü bu hastalık belirtilerini gösteren bebekler, sağlıklı yaşıtlarında olduğu gibi, davet edici kadife gibi bir deriye sahip olma şansını baştan yitirmişlerdir.

Ama her şeye rağmen bebeğiyle tensel ilişki kurmak isteyen anneler, genellikle reddedildiklerini görerek üzülürler; çünkü bebek, hastalık deneyimlerine dayanarak, tensel ilişkinin acıyla eşanlamlı olduğunu öğrenir!

Yetişkin hastalarda, belirtilerin zaman zaman ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Bu krizlerin tetikleyicisi ise genellikle kişiler arası problemlerdir. Bu problemlerin kaynağı ise, olası bir ayrılıktan veya gereğinden fazla yakınlıktan duyulan korku olabilir. Tipik neurodermitik, güçlü bir ikilem içindedir.

Bir yandan, insansı yakınlığa karşı büyük bir özlem duyar, öbür yandan ise, çıplak bedenini birinin görmesinden, o kişiye dokunmaktan veya dokunulmaktan aşırı ölçüde korku duyar.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz!!!

Yakınlık ihtiyacı!

Özellikle neurodermitik çocuklarda, hastalıkla daha kolay baş edebilmek için, güven duyabilecekleri bir aile ortamı çok gereklidir.

Hastalığın itici görüntüsüne karşın ailesi tarafından sevildiğini bilmesi ve ten teması sırasında onların özel bir çaba göstermek zorunda kalmadıklarına inanması, hastanın ruhsal dengesi bakımından çok önemlidir!

Gizli Alerjiler:

Bazen bir besin alerjisi veya ağır metal etkisi de dermatite yol açabilir. Çocuğunuza alerji testi uygulatın.

Yatak Çarşafı:

Kalıp gibi ütülenmiş yatak ç arşafları kullanılmalıdır. Böylece deri daha az etkilenir ve kaşıntı da azalır.

Lavanta Yağı ve Çay Ağacı yağı / Tea Tree Oil:

Lavanta yağı ve çay ağacı yağı kaşıntıya karşı yardımcı olabilir. Kaşınan bölgeye doğrudan 1 -2 damla yağ sürülür. Ayrıca, ıslak bir beze de 3-5 damla yağ damlatıp, kompres olarak uygulayabilirsiniz.

Evening Primrose oil (İngilizc) – Nachtkerzenöl (Almanca)- Oenothera biennis(Latince) – Eşekotu Yağı :

Bitki tohumundan elde edilen yağın düzenli olarak içten kullanımı sayesinde bazı hastaların rahatsızlıkları azalmış, bazılarınınki ise tümüyle iyileşmiştir! Yağın içindeki gamma-linolen asidi bu olumlu etkiyi yaratıyor. Böylesine bol miktarda gamma-linolen asidi içeren başka bir bitki yoktur.

Bitkinin ve yağının bilinen herhangi bir yan etkisi de yoktur! Ancak, bu bitki yağını, örneğin batı Avrupa veya USA eczanelerinden temin edebilirsiniz(özellikle Almanya). Şişe etiketindeki kullanım dozajlarına dikkat ediniz!

Kortizon veya Psikoterapi:

Pek çok hastaya doktorları tarafından, sadece belirtileri baskı altına alabilen, ama hastalığı tedavi edemeyen kortizonlu ilaçlar kullandırılır. Oysa, kronik hastalar sadece cilt doktorlarını ilgilendiren bir konu değildir; bir psikoterapi de çok olumlu sonuçlar verebilir.

Homeopatik İlaçlar:

Dermatit nedir? sorusunu cevapladığımıza göre şimdi tedavi için belirli noktalara değinelim.Hastalığın gidişine göre kullanılmaları gerekir!

-Dulcamara – (Solanunı dulcamara):  Yaban yasemini adlı bitkiden elde edilir. Dulcamara D3 seyreltisi, yatak sıcaklığında kötüleşen ve soğuk ortamda rahatlayan durumlarda kullanılır.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 25-30 damla alınır ve ağızda kısaca dolaştırıldıktan sonra yutulur.

-Antimonium crudum :  Doğal bir mineralden elde edilir. Antimonium crudum  D6 seyreltisi, şiddetli kaşıntı, yatak sıcaklığında, güneş ışığında, yemek sırasında, alkol alındığında ve soğuk suyla yıkanıldığında artış gösterip, dinlenme sırasında veya açık havada gezintiler yapılırken azaldığında kullanılır.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 20-25 damla alınır ve ağızda kısaca dolaştırıldıktan sonra yutulur.

-Rhus toxicodendron – (Toxicodendron quercifolium) : Kuzey Amerika’da yetişen zehirli bir bitkiden elde edilir. Rhus toxicodendron D4 seyreltisi, deri lekelerinde su kabarcıkları oluştuğunda ve şikayetler soğuk ortamda daha da arttığında kullanılır.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 20-25 damla alınır ve ağızda kısaca dolaştırıldıktan sonra yutulur.

Uyarı: Eterli yağları ve homeopatik ilaçları eşzamanlı olarak kullanırsanız, birbirlerinin etkisini yok edebilirler!

Rahatlatıcı banyo :  Deriyi yatıştırır ve onun koruyucu filmine zarar vermez.

Reçete: Bir yemek kaşığı zeytinyağı ve bir bardak süt iyice karıştırıldıktan sonra, 30-35 derecelik banyo suyuna eklenir. Banyo süresi 1 O dakika civarındadır.

Önlem alarak ailece sağlıklı kalın!!!

• Bebeğinizi altı aylık olana kadar emzirin! Onun bağışıklık sistemi ancak bu durumda tam gelişebilir.

• Doğru meslek: Neurodermitik gençler meslek seçiminde çok dikkatli olmalıdırlar: Berberlikte, fırıncılıkta, oto tamirciliğinde ve kimya laboratuarlarında, deri pek çok alerjen madde ile temas edebilir.


• Buna karşın, hayvan bakıcılığı değişik etkiler yaratabilir. Hayvanların tüyleri ve parazitler bir yandan alerjik tepkilere yol açabilir, ama öbür yandan, hayvanlarla bir bağ oluşturularak psikolojik problemlerden kurtulabilmenin de mümkün olduğu unutulmamalıdır!

• Doğru giysi: Mümkün olduğunca, alerjen olabilecek hayvansal maddeler içermemelidir; yani yünlü de olmamalıdır! Beden terinin en kısa sürede uçmasını sağlayan bol giysiler tercih edilmelidir.

BU KONUYA DA BAKMAK İSTEYEBİLİRSİNİZ PARADONDİT

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz