Takma Diş (protez) Sorunları

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
370
Diş Protezi
Diş Protezi

Belirtiler:

  • Çiğneme zorlukları, çiğneme sırasında ağrı
  • Mukoza iltihapları ve dişeti iltihapları

Nedenler:

Yanlış yapılandırılan ve/veya ağız yapısına tam uyum sağlayamayan protez, yaşanan tüm problemlerin başlıca nedenidir. Takma dişlerin(protezlerin) çeşitleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmesine burada imkan yoktur tabii ki.

Biyolojik Gerçekler:

Diş protezlerinde, milimetrik farklılıklar hemen hissedilir. Diş veya çene kalıbı alınırken yapılan hatalar veya diş teknisyeninin küçük bir dikkatsizliği nedeniyle oluşan küçücük kaymalar, gerçekte yerine tam oturan protezlerde bile büyük problemlere yol açabilir.

Protez dişetini sıkabilir veya dişetine göre bol gelebilir. Başka bir sorun da, zamanla çene kemiğinde oluşan erimeler yüzünden bollaşan protezin yeniden elden geçirilerek, yerine tam oturmasının sağlanmasıdır. Kronların ve köprülerin altındaki tıraşlanmış dişlerde de iltihaplanmalar oluşabilir. Bir kronun altındaki dişte oluşan sinir iltihabı veya sinirin ölmesi halinde de büyük problemler yaşanabilir. Ama bazen de ağrıların arkasında yatan neden, küçük bir yükseklik farkı olabilir ve bu fark kolayca tıraşlanabilir.

Psikolojik Gerçekler:

Protezler genelde pek çok kişi için psikolojik bir sorun olarak algılanır; birden bire dişsiz ve yaşlı olmak ! Protez, başlangıçta yabancı bir madde olarak algılanılır, hatta dilimiz bile ona ancak birkaç hafta sonra uyum sağlayabilir. Gerçeği kadar kusursuz olsa bile, gereğinden daha büyük ve uygunsuz olduğu kanısını uyandırır bizde. Bu yeniliğe uyum sağlayabilmek bazen sanıldığından çok daha uzun bir süre gerektirebilir. Diş protezleri problemleri işte bu nedenle, genellikle psikomatik kökenlidir.

Diş Protezi Bakımı-HerTelden.Net
Diş Protezi Bakım İpuçları

Kendinize yardımcı olabilirsiniz!!!

İsveç Şurubu:

Protez problemlerinden kaynaklanan dişeti şişliklerine ve iltihaplarına karşı, yarı yarıya suyla inceltilmiş veya sek İsveç Şurubu ile ağız çalkalamak çok rahatlatıcıdır. Protez yerinden çıkarılır ve küçük bir yudum kadar İsveç Şurubu ağızda dolaştırılır( çalkalanır). Çalkalama süresi isteğe veya ihtiyaca göre saptanabilir ve günde 2-3 kere tekrarlanabilir. Süre sonunda şurup tükürülebilir veya birkaç yudum su eşliğinde yutulabilir.

Dikkat: Şurupla ıslatılmış bir pamuk parçasıyla dişetinin üstüne uzun süreli kompresler uygulanmamalıdır! Böyle bir kompres dişetine zarar verebilir(yanıklar oluşabilir) ! ! !

Karanfil veya Karanfil Yağı:

Karanfil, diş ağrılarına karşı etkisini kanıtlamış bir drogdur.

Ağzınızda bir süre tutup tükürüğünüzle yumuşattığınız bir karanfili, problemli bölge üzerinde çiğneyebilirsiniz. Ayrıca, o bölgeye birkaç damla (gerçek) karanfil yağı parmakla veya bir pamuk parçasıyla yedirilebilir.

Çay Ağacı Yağı / Tea Tree oil

Çay ağacı yağı, dişeti iltihaplarında yardımcı olabilir. Problemli bölgeye birkaç damla saf yağ parmakla veya bir pamuk parçasıyla yedirilir. Daha sonra ağız bol suyla çalkalanmalıdır.

Okaliptüs Çayı ve Adaçayı:

Haşlama demleme yöntemi ile hazırlanan yaprak çayı ile yapılan ılık çalkalamalar çok rahatlatıcı olabilir.

Echinacea/Ekinazya:

Echinacea tentürü ile veya çayı ile tentürle ıslatılan bir pamukla uygulanabilir. Çalkalamalar yapılabilir veya

2-3 dakikalık kompresler yapılabilir.

Mirra Tentürü (Commiphora mhyrrha):

Yarım bardak ılık suya eklenen 1 -2 tatlı kaşığı dolusu mirra tentürü ile hazırlanan çalkalama suyu ile ağız uzun uzun çalkalanır.

Atkuyruğu Bitki Çayı:

Haşlama demleme yöntemiyle hazırlanan bir bardak bitki çayının içine 1 -2 tatlı kaşığı İsveç Şurubu eklenir ve bu ılık çayla uzun çalkalamalar yapılır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz