Parodontit (Diş Destek Dokularının İltihabı)

DİKKAT ! Yazımızda bulunan yazılı ve görsel içerikler; çeşitli kaynaklardan yararlanarak oluşturulmuş, tavsiye niteliğinde bilgilendirme yazısıdır. Hastalığa net bir teşhis veya tedavi özelliği taşımamaktadır. Kendinizde veya yakınızda beliren bir sağlık problemi karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Şu unutulmamalıdır ki hastalıklar da uygulanan tedavi metodları bireylerin biyolojisi, anatomisi , kalıtsal özellikleri, boyu, yaşı, kilo farklılıkları, alerjik alışkanlıkları ve bunlar gibi çok farklı durumlara göre değişiklik gösterebilir. Sağlık problemlerinizin tedavisinde size ancak ve ancak bir sağlık kurumu ve doktorunuz yardımcı olabilir. Belirtilen durumlarda yükümlülük tümüyle sizlere aittir...

0
392
Diş Eti İltihabı

Diş Destek Dokularının İltihabı Belirtileri:

  • Kötü bir ağız kokusu eşliğinde, diş etinin kızarması, kanaması ve iltihaplanması.
  • Dişlerin yerinden oynaması ve çene deformasyonları

Nedenleri:

  • Parodontit, dişi çevreleyen membranın kaybı ve alveolar kemik yapısında bozulmalar ile seyreden yaygın iltihap olarak tanımlanıyor.

Biyolojik gerçekler:

Bakımsızlıktan kaynaklanan sürekli diş pası ve diş taşı(tartar), eğer temizlenmeyecek olursa, diş eti iltihabına yol açılır. Eğer bu iltihaplanma tedavi edilmezse, diş eti keselerine ulaşır ve bakteriler orada çoğalabilecek bir ortam oluşturabilirler. Gitgide ciddileşen durumla yine de ilgilenilmeyecek olursa, zamanla, çene kemiğinde 2-1O milimetreye varan erimeler görülebilir. Çene kemiğinin erimeye başlaması sonucunda da dişler sallanmaya başlar ve böylece, diş kaybının temelleri atılmış olur.

Eğer parodontit hastalığı iyice ilerlemişse, bazı dişlerin çekilmesi zorunluluğu ile karşılaşılır. Ama bu durumda belki de, dişlerin sağlam bir biçimde bir arada tutulabilmesini sağlamak amacıyla, köprüler uygulanabilir. Ayrıca, bazen de, diş etinin yeniden sağlıklı biçimde gelişebilmesini sağlamak için, diş eti kenarlarının kesilip alınması gerekebilir.

Psikolojik gerçekler:

Stres, bedenimizin savunma sistemlerini zayıflatır ve hem genel anlamda iltihaplanma hem de diş eti iltihabı riskini arttırır. Parodontit hastalığına yatkın kişilerde psikologların saptadıkları başlıca davranış biçimleri şunlardır: Karar vermede yeteneksizlik ve iradesizlik( istençsizlik).

parodontitis

Kendinize yardımcı olabilirsiniz !!!

Ağız Temizliği:

Dişleri yemek artıklarından temizlemek için, her yemeğin ardından dişler fırçalanmalı ve ağız iyice çalkalanmalıdır. Diş Destek Dokularının İltihabı önleme için dişlerin arasında biriken besin artıkları, birkaç günde bir “diş ipi” ile temizlenmelidir. Diş eti dokusunun güçlenmesi ve lenf akışının uyarılması için, diş etinize doğrudan parmağınızla da masaj yapabilirsiniz. Fazla bastırmadan, dairesel hareketlerle yapılmalıdır bu masaj .

Adaçayı ve Okaliptüs Çayı

Adaçayı ve okaliptüs yapraklarının içerdiği eterli yağlar ve acı maddeler iltihabın şiddetini azaltabilir. Ayrıca, adaçayı ve okaliptüs eterli yağları da bu amaçla kullanılabilir. İçine 3-5 damla bitki yağı eklenerek iyice karıştırılan yarım bardak ılık suyla 1 -2 dakika süreli çalkalamalar yapılır ve tükürülür.

Çay Ağacı Yağı / Tea Tree Oil

Bir bardak sıcak suya 4-5 damla bitki yağı eklenerek iyice karıştırılır ve gün boyunca pek çok kereler ağız uzun uzun çalkalanır ve tükürülür. Ayrıca iltihaplı ve ağrılı bölgelere birkaç damla yağı yedirebilirsiniz (parmağınızla veya bir pamuk parçasıyla).

İsveç Şurubu:

Dişeti problemlerine karşı, yarı yarıya suyla inceltilmiş veya sek İsveç Şurubu çalkalamaları da çok rahatlatıcıdır. Günde 1 -2 kere, birkaç dakikalık çalkalamalar yapılmalı ve tükürülmelidir.

Dikkat: Şurupla ıslatılmış bir pamuk parçasıyla dişetinin üstüne uzun süreli kompresler uygulanmamalıdır! Böyle bir kompres, diş etinde hasara(yanıklara) neden olabilir!

-Mirra tentürü (Commiphora myrrha) :

Yarım bardak ılık suya eklenen 1 -2 tatlı kaşığı dolusu mirra tentürü ile hazırlanan çalkalama suyu ile ağız gün boyunca pek çok kereler çalkalanır ve tükürülür.

C Vitamini:

Parodontit hastalığında özellikle taze meyveler tüketilerek bolca C vitamini alımına özen gösterilmelidir: Portakal ve tüm turunçgiller.

Önlem Alarak Sağlıklı Kalın!

• Başlıca önlem, dişlerin düzenli biçimde fırçalanması (günde en az iki kere, yemeklerden sonra), belirli aralıklarla diş hekimine kontrole gidilmesi ve dişlere gerekli bakımın yapılmasıdır (örneğin diş taşlarının temizlenmesi).

• “Diş ipi” kullanarak, dişlerin arasında biriken besin artıklarını temizleyin!

• C vitamini, dişetinin savunma gücünü arttırır. Sağlıklı dişler ve sıkı bir dişeti için gerekli olan, bolca sebze ve meyve içerikli bir beslenme biçimidir.

Takma diş kullanıyorsanız TAKMA DİŞ (PROTEZ) SORUNLARI konumuz tam size göre.Mutlaka okuyun!!!

• Diş hekiminizin gerekli gördüğü tedavilerden kaçmayınız Eğer kaçarsanız, problemleriniz kesinlikle daha da artacaktır! !

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz