Soğuk Algınlığı Belirtileri ve Sebepleri

0
66
soğuk algınlığı
soğuk algınlığı

Soğuk algınlığı belirtileri çoğu zaman başka hastalıklarla karıştırılabiliyor. İşte bizde buradan yola çıkarak sizlere soğuk algınlığı belirtileri ve nelerin soğuk algınlığına sebep olduğuna dair ayrıntılı bir yazı hazırladık.

Soğuk Algınlığı Belirtileri :

-Hapşırma, burun akıntısı ve mukozalarda şişkinlik

-Hafif boğaz ve yutak ağrıları ve bazen hafif öksürük

-Gribal enfeksiyon: Belirtilerde artış, yüksek ateş, baş ve organ ağrıları

Soğuk Algınlığı Nedenleri :

Soğuk algınlığı, üst solunum yollarındaki bir virüs enfeksiyonun sonucudur. Bu hastalık genellikle başka bir insandan, hapşırık, öksürük ve hatta deri teması yoluyla bulaşabilir. Soğuk algınlığı genelde tüm mevsimlerde görülebilir, ama özellikle kış mevsiminde bulaşma riski çok yüksektir. Sebep: Soğuk kış aylarında ayaklar sıkça üşür ve bu durumda harekete geçen sempatik sinir sistemi, solunum yollarının kan dolaşımını kısar. Bu durumda da mukozaların savunma güçleri azalır ve böylece nezle virüslerinin organizmaya sızmaları kolaylaştırılmış olur. Sonuç olarak, kış aylarında ayakların üşütülmemesi gerekiyor!

Bağışıklık Sistemi Gerçekleri

A.B.D. ‘de yapılan bir araştırmada elde edilen sonuçlara göre, küçük çocuklar yılda dokuz kere ve okul çocukları ise yılda altı kere soğuk algınlığı geçirdikleri halde, uyarıcı belirtiler görülmediği için, aile içinde bu durum fark edilmemektedir. Çocukların bağışıklık sistemleri yetişkinlerinki kadar gelişmemiştir henüz. Gerçi doğumları sırasında annelerinden bir “ödünç bağışıklık” alırlar, ama bunun etkisi de beşinci ayın sonunda ortadan kalkar. O andan sonra da öz bağışıklık sistemlerinin koruması altına girerler, ama o sistemin tam gelişebilmesi için aradan yıllar geçmesi gerekir.

Çocuksu beden yapısı da saldırgan nezle virüslerinin başarı şanslarını arttırır. Çocuk burnu küçüktür ve burundan yutağa geçiş yolu dardır; işte bu yüzden mukozadaki çok hafif bir şişlik bile solunum yollarında bir kuşatmaya neden olabilir.

Psikolojik Gerçekler

Gerçek grip çok daha tehlikelidir ve hızla yükselen ateşin yanı sıra, belirtileri de soğuk algınlığınınkilere göre çok daha şiddetlidir. Ama her şeye rağmen bu iki hastalığın da ortak yanları vardır: Her ikisi de çeşitli virüs türlerinden kaynaklanır ve bu virüsler, insan bağışıklık sistemi tarafından tanınıp yok edilmemek için, dış görünümlerini sürekli olarak değiştirirler! Sonuç: Kişi sürekli olarak soğuk algınlığına yakalanır veya arka arkaya grip virüslerinin tuzağına düşer.

Dikkat!

Bir soğuk algınlığı, grip ve akciğer iltihabı( zatürree) gibi önemli hastalıklara yol açabilir. Eğer belirtiler üç günden fazla sürecek olursa ve ayrıca şu rahatsızlıklar da ortaya çıkarsa, mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

• Soluk alma problemleri, dolaşım bozuklukları, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, hızlı kalp atımı, kramplı öksürükler, balgamda kan, soluk alma sırasında göğüste ağrı, yanaklarda ve alında ağrı.

Sümük dışarı atılmalı!

Burnunuzun bir deliğini parmağınızla tıkayarak, ötekini bir mendile hımkırın. Çok önemli !

Hapşırırken yüksek sesle “hapşu” demeye cesaretiniz var mı?

Pek çok hasta kişi, utançla burun kanatlarını bastırıp, içeri doğru hapşırırlar. Bu durumda oluşan yüksek basınç kulaklara kadar ulaşır. Ve tehlike kapıdadır; sümük bazen alın boşluğuna pompalanır ve orada ağır iltihaplanmalara yol açabilir!

Belirtilerini ve sebeplerini verdiğimiz soğuk algınlığının nasıl tedavi edileceğini ayrıntıları ile anlattığımız yazımızı da okumak isterseniz tıklayın SOĞUK ALGINLIĞI TEDAVİSİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz