Sedef – psoriasis hastalığı Belirtileri, Nedenleri

DİKKAT ! Yazımızda bulunan yazılı ve görsel içerikler; çeşitli kaynaklardan yararlanarak oluşturulmuş, tavsiye niteliğinde bilgilendirme yazısıdır. Hastalığa net bir teşhis veya tedavi özelliği taşımamaktadır. Kendinizde veya yakınızda beliren bir sağlık problemi karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Şu unutulmamalıdır ki hastalıklar da uygulanan tedavi metodları bireylerin biyolojisi, anatomisi , kalıtsal özellikleri, boyu, yaşı, kilo farklılıkları, alerjik alışkanlıkları ve bunlar gibi çok farklı durumlara göre değişiklik gösterebilir. Sağlık problemlerinizin tedavisinde size ancak ve ancak bir sağlık kurumu ve doktorunuz yardımcı olabilir. Belirtilen durumlarda yükümlülük tümüyle sizlere aittir...

0
97
sedef - psoriasis hastalığı
sedef - psoriasis hastalığı

Sedef – psoriasis Hastalığı Belirtileri Nelerdir :

-Deride kızarıklık ve pullanma eşliğinde iltihaplanmalar; genellikle dizlerde ve dirseklerde, kafa derisinde, sırtta ve göğüste,parmaklarda ve el tırnaklarında görülür.

-Sedef – psoriasis hastalığı genellikle dönemler halinde gelişir ve bu dönemler çoğunlukla kış mevsiminde yoğunlaşır.

Psoriasis – Sedef Neden Olur :

Sedef – psoriasis hastalığı na yatkınlık genelde kalıtımsaldır. Eğer anne ve baba sedef hastalığı çekmişlerse, çocuğun hastalanma olasılığı da %60-70 civarındadır. Ayrıca, hastalanma rizikosunu arttıran etkenler de vardır; öncelikle grip ve anjin gibi akut enfeksiyonlar olmak üzere,büyük üzüntüler, acılar, kazalar, sınav korkuları ve eşler arasındaki problemler.

Biyolojik Gerçekler

Sedef hastalığında deri dokuları sanki çıldırırlar; alt deri tabakalarında oluşmalarının daha dördüncü gününde deri yüzeyine ulaşırlar. Halbuki, bu oluşum normalde 30 günlük bir süreçtir. Bu hızlı doku oluşumunun bir sonucu olarak şiddetli kaşıntılar ve pullanma başlar. Deri hücrelerindeki bu gelişme çılgınlığının sebebi,organizmadaki kimyasal boten maddesi cAMP eksikliğidir. Bu eksikliğin oluşma nedeni ise, öncelikle beslenmede protein yetersizliği veya organizmanın proteini gereğince sindirememesidir.

Psikolojik Gerçekler

Psikosomatik açıdan bakıldığında, sedef hastalarının bir yandan kendilerini toplum içinde rahat hissettikleri, ama öbür yandan da genellikle korku ve üzüntü içinde oldukları görülür.(Psikosomatik’in anlamı ise, vücudun çeşitli organ veya sistemlerinde ruhsal etkilere bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklardır.)Gerçi sedef hastalığı bulaşıcı değildir, ama pek çok hasta (eğer hastalık ellerde veya yüzde ise), sanki cüzam hastasıymış gibi görülmekten büyük üzüntü duyar. Aşağılık kompleksi ve sosyal yaşamla bağları koparma, bu büyük üzüntünün sonuçları olabilir.

Aile bireyleri hastadan yakınlıklarını ve sevgilerini esirgememelidirler. Özellikle çocuk hasta, hastalığı yüzünden yakınlarının kendisine olan sevgilerinde herhangi bir azalma olmadığına inanmalıdır.

Bir bilmece!

Sedef hastalığı modern tıp için, belirtilerinden tedavilerine kadar henüz çözülememiş çetin bir bilmece olma özelliğini sürdürüyor. Sedef – psoriasis hastalığı ‘nda neredeyse hasta sayısı kadar çeşitli tür bulunduğu söylenebilir. Bazı hastalarda başarılı olan bir tedavi yönteminin, bir süre sonra hastalık yeniden ortaya çıktığında hiçbir başarı sağlayamadığı görülebiliyor. Bu durumda hasta, kendini değişik tedavi yöntemlerini denemek zorunda hissetmektedir. Bu nedenle burada, yan etkiler açısından en düşük riziko olasılığına sahip tedavi yöntemlerinin seçilerek sunulmasına özen gösterilmiştir.

Psoriasis

Sedef – psoriasis hastalığı ‘nda kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Hava değişimi

Sedef hastalığı ile iklim şartları arasında güçlü bir ilişki olduğu bilinmektedir. Dağlık bölgelerde veya deniz kıyısında geçirilen uzun süreler sayesinde, sıkıntıların önemli bir bölümünde süreklilik gösteren azalmalar görülebilir.

Lut Gölü tuzu

Almanların “TotenMeer” olarak adlandırdıkları Lut Gölünün tuzu,sedef hastalığının tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Ayrıca, bu tuzla hazırlanmış banyo katkıları da Alman eczanelerinden satın alınabilir.Ürdün Vadisinin güneyinde bulunan Lut Gölünün çok tuzlu suyu,Magnezyum klorür, sodyum, kalsiyum, potasyum, bromür, sülfatlar ve karbonatlar içerir. Bu tuzdan elde edilen preparatların kullanım biçimlerini, uzman hekimlerden veya eczacılardan öğrenebilirsiniz.

Karbomid (üre) içerikli merhemler

Deri sağlığı konusunda çok önemli işlevler içeren üre, bu özellikleri nedeniyle sedef hastalığı tedavisinde de öncelikli bir yere sahiptir.

• Derideki sertleşmeleri gevşeterek, pulların dökülmesini destekler.

• Sertleşmiş deri tabakasına su pompalar; sedef hastasının derisi böylece bir dereceye kadar düzgünleşir ve gençleşir.

• İltihaplanmayı önleyicidir ve kaşıntıyı yatıştırır.

Karbomid (üre) içerikli preparatları Alman eczanelerinde bulabilirsiniz: Örneğin, Carbomid Creme Widmer, günde 1-2 kere hasta bölgelere sürülür.

Soğuk kompresler

Soğuk, deri damarlarının büzülmesini sağlayarak, akut kaşıntı krizlerini yatıştırabilir. Birkaç buz parçasını bir bez peçetenin içine yerleştirin ve en az 15 dakika süreyle kaşıntılı bölgenin üstünde tutun.

Epa (Environmental Protection Agency)

Epa, öncelikle balıklarda bulunan bir yağ asitlidir. Balık yağı kullanan pek çok sedef hastasındaki belirtilerde önemli gerilemeler saptanmıştır. Balık yağı içemeyenler için, balık yağı kapsülleri kullanmaları veya uskumru ve somon gibi balıkları yemeleri önerilebilir.

Şifalı bitkilerle sedef hastalığı tedavisi…

Çay ağacı yağı /TeaTreeoil

Çay ağacı yağı iltihaplanmalara karşı etkilidir ve hasta dokulardan içeri bakterilerin sızmasını engelleyebilir. Onu değişik şekillerde kullanabilirsiniz:

Losyon: 50 ml sızma zeytin yağına 30 damla saf çay ağacı yağı ekleyin ve iyice çalkalayın. Bu karışımı koyu renkli bir şişede saklayın ve her kullanımdan önce çalkalayın. Günde 2 kere, hasta bölgeleri bu yağla nemlendirin.

Krem: Nemlendirici kreminizin içine 6-8 damla çay ağacı yağı ekleyerek iyice karıştırın. Hasta bölgeleri günde 2 kere kremleyin.Dikkat: Bazı kişiler çay ağacı yağına karşı alerjik tepkiler verebilir.Kullanımdan önce bir deri testi yapmak gerekir. Elinizin üstüne veya kolunuzun iç kısmına 1-2 damla yağ damlatın ve 1 saat kadar bekleyin. Eğer alerjik bir tepki varsa, çay ağacı yağını ancak seyreltilmiş biçimde kullanabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz