İçi Sıvı Dolu Deri Kabarcıkları, bül nedir?

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
384
Bül hastalığı
Bül hastalığı

Bül nedir? Belirtileri Nelerdir?

-Başlangıçta: Deride kızarıklık

-Daha sonra: Dışa doğru bir çıkıntı oluşturan, ıçı sıvı dolu bir kabarcığın oluşumu

Bül Nedenleri Nelerdir?

Kabarcıkların çoğu, sürekli sürtünmelerden, dar giysilerden veya dar ayakkabılardan kaynaklanır. Sürtünme nedeniyle, epidermis adlı üst deri ile dermis adlı alt tabaka arasında kayma olur ve sonunda iki tabaka birbirinden ayrılır. İşte bu ayrışım noktasında oluşan boşluk da hemen doku sıvısı tarafından doldurulur. Başlıca kabarcık oluşum bölgesi ayaklardır; kullanışsız veya dar ayakkabılar, çorapta açılan delikler veya deriyi etkileyen güçlü sürtünmeler yüzünden, özellikle uzun yürüyüşler sırasında oluşurlar.

Organik Gerçekler

Bül nedir? sorusuna organik olarak bakacak olursak oluşan sıvı dolu kabarcık, alttaki çok duyarlı dermis tabakasının doğal koruyucusu durumundadır. Bu kabarcık ancak, bir bezelyeden çok daha iri bir boyuta ulaşmışsa ve ağrı yapıyorsa delinmelidir.

Fiziksel Gerçekler

Bül nedir? sorusuna bu kez fiziksel yönden bakacak olursak kabarcıklar ağrıya yol açabilir ve bu ağrılar da normal beden hareketlerinde değişikliklere neden olabilirler. Beden hareketlerinde  oluşan değişimler(topallama gibi) yüzünden de sakatlanmalar veya yaralanmalar görülebilir. İşte bu nedenden ötürü, kabarcıkların en kısa sürede tedavi edilmeleri gerekir.

Kabarcığı koruyun!

Çevresini pamuktan bir halkayla desteklediğiniz kabarcığı bir flasterle örtüp koruma altına alabilirsiniz.

Kabarcığın doğru delinmesi!

Bu konuda ihtiyacınız olan, biraz zaman ve bir iğnedir. Önce iğneyi ve kabarcık bölgesini alkolle iyice temizleyin ve iğneyi alevden geçirerek mikroplardan tümüyle arındırın. Sonra kabarcığın yan tarafından iğneyle bir delik açıp, içindeki sıvıyı tümüyle boşaltın. Kabarcığın pörsüyen derisini sakın koparmayın! Gün boyunca o bölgeyi bir flasterle örtülü tutarak koruyun; hava alarak çabuk iyileşebilmesi için de geceleyin flasteri çıkarın.

Önemli!

Kabarcığı deldiğinizde dışarı akan sıvı bulanıksa veya kötü kokuyorsa, tehlikeli olabilecek bir enfeksiyon oluşmuş olabilir. Bu durumda, bir doktora başvurmanız doğru olacaktır!

Kuru tutmak!

Ayaklar ve çoraplar ne kadar kuru olursa, kabarcık oluşma olasılığı da o kadar azalır. Ayakları çok terleyenler ayaklarını her gün pudralamalıdırlar. Eczacınız size uygun pudrayı verecektir. Veya, “Ayak Mantarı” konusunda önerilen “ayak terini kesmek” bölümündeki reçeteyi uygulayabilirsiniz.

Rahat ayakkabılar!

Kaliteli ayakkabı, sadece kabarcık oluşmasına meydan vermemekle kalmaz. Ayaklarımız her gün bedenimizin ağırlığını taşımak zorundadır. Bu nedenle, ayaklarınıza ve ayakkabılarınıza özen göstermeniz gerekir.

Çift kat korur!

Botların veya spor ayakkabılarının kabarcık oluşturmaması için uygulanan eski bir numara: Kalın bir çorap giymek yerine, iki ince çorabı üst üste giyin. Böylece, çoraplar ayağınıza sürtünmeyecek,

birbirine sürtünecektir.

Önlem alarak sağlıklı kalın!

• Çorapsız ayakkabı giymemeye özen gösterin ve çoraplarınızda da delik olmaması gerektiğini anımsayın! Özellikle de yaz aylarında, yüksek ısı nedeniyle ayakların kolayca terleyebileceğini göz önüne alarak, ince çoraplar giyin!

• Yeni ayakkabılarla uzun bir yürüyüşe çıkmadan önce ayaklarınıza vazelin sürün. Yine sürtünmeyi önlemek amacıyla, ayakkabılarınızın topuklarını ve burunlarını içten vazelinleyebilirsiniz.

• Eski ve yakışıksız kabul edilebilecek bir yöntem:  Ayağı sıkan yeni deri ayakkabılar için taze idrar kullanılabilir. İdrarı ayakkabının içine dökün, birkaç dakika beklettikten sonra ayakkabıyı boşaltın ve bir bezle silin. Sonra ayakkabıyı  ayaklarınıza geçirin ve bir süre yürüyün. Korkmaya gerek yok: İdrar kokusu duyulmayacak, ama buna karşın ayakkabınız ayağınıza uygun bir şekil alacaktır!

• Sadece topuklu çorapları giyin! Topuksuz ve bir boru gibi üretilen çoraplar, ayakkabının içinde kat yaparak kabarcık oluşumuna yol açabilir. Ayağa büyük gelen çoraplar da ayakkabının içinde kat yapabilirler. Özellikle çocuklarınızın çoraplarında bu durumu göz önünde bulundurun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz