BİLGİSAYAR KULLANIMI PÜF NOKTALARI

1
330
Bilgisayar Kullanım Püf Noktaları

Günlük hayatımızda olmazsa olmazlardan birisi olan bilgisayar kullanırken karşılaştığımız çeşitli sorunlara derman olacak bilgisayar kullanım püf noktalarını aşağıda sizler için derledik. Bizim unuttuğumuz noktları da yorumda siz ekleyin daha sonra yazımıza ekleyelim…

*INTERNETTE ÜCRETSİZ VİRÜS TARAMASI YAPILIYORMUŞ NEREDE VE NASIL YAPILIYOR?

İnternette www.pccillin.com’ a veya www.housecall.antivirus.com‘ git. Üst bölümden “home user” a tıkla. Açılan sayfada “here” ye tıkla. Sonrasında programın sisteminde araştırma veya tarama yapacağı ifadesi olan bir cümle gelecektir. “Yes” e tıklayıp izin vermelisin. işlemin takibinde C sürücünü seç(Hangi sürücüyü taratmak istiyorsan veya hepsini, Yani bütün sürücüleri seçebilirsin:yanlarına + check işaretini mouse ile tıklayarak). sağdaki pencerede “auto clean” ı işaretle “scan” tuşuna bas. Tarama başlayacaktır ve virüsler otomatik olarak temizlenecektir.

* VİDEOLARDAN VEYA FİLMLERDEN NASIL GÖRÜNTÜ ALABİLİRİM?

Filmin uygun yerinde PAUSE’a bas. Notepad’ı aç (Başlat-Çalıştır’dan çıkan pencereye NOTEPAD yazarak da olabilir). Notepad’ı tam ekran yap. Dondurduğun film karesini alt+tab tuşuna basarak aç(Filmin donmuş haldeki görüntüsü gözüksün). Klavyeden Printscreen tuşuna bas. Başlat’dan Çalıştır’a gel. Pencereye PBRUSH yazarak’enter e bas. Klavyeden CTRL+V yaparak görüntüyü al.

*BİLGİSAYARI TEK TIKLAMA İLE NASIL KULLANABİLİRİM?

Monitördeki BİLGİSAYARIM ikonuna çift tıkla. Açılan pencereden GÖRÜNÜM’e tıkla. Alttaki KLASÖR SEÇENEKLERİ adlı sekmeye tıkla. Açılan pencerede WEB STİLİ OLARAK AYARLA menüsüne check at (Yani içine bir defa tıklayarak onu seçmek). OK’a bas. İşlem tamamdır.

*OUTLOOK EXPRESS’DE İMZA DEĞİŞTİRMEK NASIL YAPILIR?

Outlook’u aç. Üstteki ARAÇLAR sekmesinden SEÇENEKLER’e gel ve tıkla,oradan İMZALAR’a gel ve tıkla. DEĞİŞTİR’e tıkla. Yandaki pencereye yeni imza yaz(Kendini anlatan kelimeler). Varsayılan olarak ata. OK’a bas. Tamamdır.

*BİLGİSAYARIMIN KAYIT DOSYASINDAKİ İSMİ NASIL KENDİ İSMİM VEYA BAŞKA BİR İSİM OLARAK DEĞİŞTİREBİLİRİM?

BAŞLAT’ a tıkla. ÇALIŞTIR’a tıkla. Acılan pencereye REGEDİT yaz. CTRL+F tuşlarına basarak BUL kutusunu açın ve eski unvanı girin. Kayıtlar ekranda görüntülenecektir. Sağ bölmede KAYITLAR’ı çift tıkla.Yeni firma ya da kişi unvanını yaz.OK’a bas . Tamamdır.

*UNINSTAL’İ OLMAYAN YANİ KENDİ KENDİNİ KALDIRAMAYAN PROĞRAMLARI SAĞLIKLI OLARAK BİLGİSAYARIMDAN NASIL KALDIRABİLİRİM?

Öncelikle BAŞLAT’ a gel ve tıkla.Ayarlar’dan/ DENETİM MASASI menüsüne tıkla. Denetim masası penceresinde PROĞRAM EKLE/KALDIR’ ikonuna çift tıkla ve pencereyi aç. Pencereden kaldırmak istediğin proğramın üzerine bir defa fareyle tıkla. Ekle/kaldır düğmesine çift tıkla .Onay tuşlarına basarak işlemi tamamla.Bu işlemle proğramları sisteminden kaldırabilirsin ama artık dosyalarını da temizlemek istersen:
Başlat’a tıkla, Çalıştır’a tıkla. Açılan pencereye REGEDİT yaz. Açılan Kayıt düzenleyicisi penceresinde şu kombinasyonları takip et:: HKEY-LOCAL-MACHINE/software/microsoft/windows/current version/uninstall’i seç.

*RESİM DOSYALARINI OTOMATİK OLARAK İSTEDİĞİM GRAFİK PROĞRAMIM AÇSIN İSTİYORUM BUNU NASIL YAPABİLİRİM?

Windows Explorer’da veya bir klasör içinde istediğin bir resim dosyasının üzerine sol tuşa bas (Yani dosyayı seç). SHIFT tuşuna basılı tutarken farenin sağ tuşuna tıkla ve BİRLİKTE AÇ menüsünü tıkla. açılan pencerede resim dosyasını açmak istediğin proğramın isim ve ikonunun üzerine gel ve bir defa tıkla. Pencerenin dışındaki kare kutuya check atarak OK’a bas. Artık resim dosyaları istediğin proğram ile açılacaktır.

*WİNDOWS’UN İÇİNDEKİ ÖZGÜN TANITIM PROĞRAMINA NASIL ULAŞABİLİRİM?

Başlat’a tıkla. Çalıştır’a tıkla. Açılan pencereye” WELCOME” yaz. OK’a bas.

*INTERNETTE EN GÜVENLİ SÖRFÜ NASIL YAPARIM?

Savunma proğramları kullanmanın yanında kullanıcılar için bir savunma kalkanı hizmeti verenwww.anonimyzer.com sitesine girip(Biraz bekleyerek) siteni anonimyzer penceresinde görerek internette dolaşabilirsin.Yani site güçlü kollarıyla size hamilik yapıyor -))

*WINDOWS’U 3.1 GÖRÜNÜMÜNDE NASIL KULLANABİLİRİM?

Başlat ‘a tıkla. Çalıştır’ a tıkla. Açılan pencereye “sysedit” yaz.. Ok’a bas. System Inı’ne tıkla. Shell=explorer.exe satırını,Shell=Progman.exe olarak değiştir.İşlem tamamdır.

*EKRAN KORUYUCULARINI MASA ÜZERİNE (DESKTOP’A)NASIL ALABİLİRİM?

Ekran koruyucularının uzantısı .scr dir.Başlat a tıklayıp Bul a gelerek açılan pencereye” *.scr” yazarsan ve OK a basarsan sistemindeki tüm ekran koruyuculara ulaşabilirsin .Buradan istediğin ekran koruyucuyu masa üzerine kopyalayıp uzantısını “.exe “yaparsan onları bir proğram olarak kullanabilirsin ve bilgisayarının başından kısa bir süre için kalkacağın an üzerine çift tıklatıp onu çalıştırabilirsin.

*PROĞRAMLARI PENCERE DURUMU KÜÇÜK YA DA BÜYÜK OLARAK NASIL AÇABİLİRİM?

Program ikonunun üzerine sağ fare ile tıkla.” Özellikler “sekmesine gel ve tıkla.Açılan pencerede “Çalıştır” yazısının sağındaki form alanından istediğin menüyü seç ve OK’a bas.

*İNTERNETE BAŞLARKEN İSTEDİĞİM WEB ADRESİNİ NASIL BAŞLANGIÇ SAYFASI OLARAK DÜZENLEYEBİLİRİM?

Başlat/Ayarlar/Denetim Masası/İnternet seçenkleri yolunu takip ederek açılan pencerede”General”form alanındaki giriş sayfasını sil(delete tuşu ile) ve oraya istediğin web adres sayfasını yaz. “Uygula”ya bas. OK’a bas.

*WINDOWS’UMU NASIL UPTADE EDEBİLİRİM?

Başlat/Ayarlar/Windows Uptade yolunu izleyerek (Tabii önce internete bağlı olman gerekecek) Microsoft.com a gideceksin. Oradan “Kritik güncelleştirmeler” yazısına tıklayıp bekleyeceksin. 2-3 dk. süren bilgisayarın ile ilgili sistem taramasından sonra Microsoft un sana önerip gözlerin önüne serdiği menüden istediğini download (Bilgisayara indirmek)edebileceksin.Not: Neleri download ettiğinin kayıtlarını tutarsan gelecekte (veya bir başka uptade işleminde) aklın karışmaz.

*İNTERNETE BAĞLI DEĞİLKEN E-POSTA YAZIP DAHA SONRA GÖNDERMEYİ ANLATIR MISINIZ?

Öncelikle Outlook’ta mesajını yaz. “Dosya” menüsünden “Sonra Gönder” e tıkla.Mesajın internete bağlandığında otomatik olarak gönderilecektir(senden habersiz-). Bu işin tek dezavantajı mesaj gitmediğinde hata mesajı vermemesi dolayısıyla mesajın gidip gitmediğini anlamamamızdır.

*INTERNER EXPLORER’DA GİTTİĞİM ADRESLERİ NASIL SİLEBİLİRİM?

Başlat/Çalıştır’dan açılan pencereye “regedit” yaz. HKEY-LOCAL-USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Typed URL anahtarına gel. Sağdaki istediğin URL adresini sil.

*BİLGİSAYARIMI HIZLI NASIL BAŞLATABİLİRİM?

Otomatik başlanılan dosyalardan bazılarını(Sık kullanmadıklarını) “start up” tan kaldırarak ve de bilgisayarda Windows açılırken Ctrl tuşuna basılı tutarak(Windows böylelikle bazı programları okumaz).

*WINZIP PROGRAMINI (DOSYA SIKIŞTIRMA VE AÇMA PROGRAMI) NASIL KULLANACAĞIM?

Winzip

Sıkıştırılmış Win zip dosyalarına sağ fare tuşu ile tıkla . Açılan menüden “Extract to folder” a tıkla. Wİn zip , sıkıştırılmış dosyayı klasör olarak açacaktır. Sen de açılan klasörün içini dolaşabileceksin artık…Tam tersi ise yani dosyaların nasıl Winzip’leneceği ise: Sıkıştırılacak dosyaları tek bir klasörde topla. Fareyle sağ tıkla”Add to Zip” komutunu çalıştır.”I agree” düğmesine bas.

*WORD’ DA YANLIŞ YAZILAN KELİMELERİN ALTINDAKİ KIRMIZI ÇİZGİLERİ TAMAMEN NASIL KALDIRABİLİRİM?

Belgeyi seçili hale getir(Yani tamamen tara). Araçlar/Dil sekmesine gel. “listede sağlama yok” seçeneğini seç. OK’a bas.

 

INTERNETTE ZAMAN AŞIMINI NASIL ÖNLERİM?

Başlat’tan Çalıştır’a gel. Form alanına “regedit” yaz. HKEY-LOCAL MACHINE-SYSTEM/Current Control/Set Services/Clas Net 000 ‘a gidip SLOWNET ayarına tıkla. Değeri=00 yap. Zaman aşımları böylelikle önlenir.

*IP NUMARAMI NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

Başlat/Çalıştır’dan açılan alana “winipcfg”yaz. OK’a bas. Açılan pencerede üst menüden PPP ADAPTER seçeneğini aktif hale getir. Uygulama penceresi içinde IP görülür.

*HERHANGİ BİR SORUN KARŞISINDA WINDOWS’UN YARDIM DOSYALARINA NASIL ULAŞABİLİRİM?

Başlat/Yardım yolunu izleyerek Winows’un ana katoloğuna ulaşabilirsin.Yararlanabileceğin başka yardım menülerine ise:

*Başlat/Çalıştır a gel form alanına “tour 98″ yaz(Windows’un versiyonu kaç ise tabii). OK’a bas.

*Başlat/Çalıştır a gel form alanına “welcome” yaz. OK’a tıkla.

*Başlat/Çalıştır’a gel. Açılan penceredeki form alanına “benioku”.html yaz. OK’a

tıkla

*Başlat/Yardım/İçerik/Sorun Giderme/Windows 98 sorun gidericilerkategori halinde açılır.

*Başlat/Bul’dan, açılan alana ” *.help” yaz. OK’a bas. Tüm Yardım dosyalarına ulaş(İstediğin sürücüyü’de pencereden seçerek).

iNTERNET’TE ANİ BAĞLANTI KOPMALARINI NASIL ÖNLEYEBİLİRİM?

Başlat/Ayarlar/Denetim Masası/Modem’e gel ve çift tıklat. “Özellikler”e gel-Bağlantı-Gelişmiş-Diğer Ayarlar bölümüne S10=50 yaz. Bu ayar modemi internette bağlı kalmaya zorlar. Veya “Wakeup” adlı programı download edebilirsin.Bu da aynı işlevi yerine getirir.

BAZI iNTERNET SAYFALARINDAKİ SAĞ TUŞ YASAĞINI NASIL AŞABİLİRİZ?

Öncelikle kaydetmek istediğin şeyi sağ tuşa gerek kalmadan Dosya/Farklı Kaydet’e basarak tamamen diske alabilirsin. Sağ tuş sorunu da şöyle çözülmekte: Kaydetmek istediğin şeyi seç sol tuşa basılı tutarak elini sol tuştan kaldırmadan sağ tuşa bas. Sağa basılı tutarken sol tuştan elini kaldır. Bazen bir iki karşı gelme olsa da sonunda sağ menü ortaya çıkıyor.-))

WORD’DA BİR SAYFA DOLUSU YAZIYI AYNI ANDA BÜYÜK KARAKTERLİ YA DA KÜÇÜK KARAKTERLİ NASIL YAPABİLİRİM?

Yazının büyütmek veya küçültmek istediğin kısımlarını sol fare tuşuna basılı tutarak seç. Seçtikten sonra SHIFT (yani klavyedeki Piramit’e benzer ok)ve F3 tuşuna aynı anda bas.Seçilen bütün yazıların büyüdüğünü ya da küçüldüğünü göreceksin…Ama unutmayalım ki, bu püf sadece microsoft word’a dönüktür…

BİLGİSAYAR PÜF NOKTALARI

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz