Ağız Kokusu

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
195
Ağız Kokusu Tedavisi

Belirtiler:

-Sarımsak veya soğan gibi sebzelerin yenmesinden sonra oluşan koku.

-Sürekli ve rahatsız edici kötü bir koku.

Nedenler:

Ağız kokusunun veya başka bir deyimle, nefesin kötü kokmasının başlıca nedenlerini öncelikle bilmek gerekir:

Bunlar, ağız boşluğundaki, burundaki veya sinüslerdeki(sinüzit), akciğerlerdeki veya sindirim sistemindeki hastalıklardır.

Sinüzit hastalıklarında süt ve süt ürünlerinden uzak durulmalı ve balgam söktürücü özellikleri nedeniyle, zencefil, tarçın, hardal, okaliptüs, anason, ısırganotu, rezene ve kekik kullanımına öncelik tanınmalıdır.

Göğüs boşluğundaki organların kronik enfeksiyonlarının tedavisi uzman hekimlere bırakılmalıdır! Ama yine de, sigara bırakılmalı ve bolca havuç, brokoli, ıspanak ve portakal gibi(turunçgiller) bolca Betakarotin ve C vitamini içeren besinler tüketilmelidir.

Mide ülseri ve örneğin kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları da nefesin kötü kokmasına yol açabilir. Nane şekeri ve çikletlerle bu kötü koku örtülebilir, ama doğru olan, nedenin ortadan kaldırılmasıdır. Özellikle kabızlık, tam tahıl ekmeği, sebze, meyve keten tohumu ve bol sıvı tüketilerek kontrol altına alınabilir.

Yoğun ağız temizliği ve beslenme alışkanlıklarında yapılan olumlu değişikliklere karşın ağız kokusunun onune geçilemediği durumlarda, bir uzman doktora veya diş hekimine başvurulmalıdır.

Ağız kokusu kabusunuz olmasın…

Ağız kokusuna göre hastalık teşhisi :

Nefes kokusu bazen hastalıkların doktor tarafından teşhis edilebilmesine yardımcı olabilir:

-Şeker komasına yakınlaşmış bir hastanın nefesi “aseton” kokar.

-Bir idrar zehirlenmesi, nefesin “amonyak” kokmasına yol açar.

-Karaciğer yetmezliğinde ise hastanın nefesi “balık” kokar.

Ama ağız kokusunun genellikle oluştuğu bölge ağız boşluğudur: Çürük dişler veya bir apse, diş taşı, hasta ve iltihaplı dişeti veya diş aralarındaki besin artıklarının mayalanması.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz:

Bolca yiyin:

Tam tahıl ürünleri, zencefil, tarçın, hardal ve turp.

Az yiyin:

Şeker ve şekerli besinler.

Uzak durun:

Sarımsak, soğan, alkol, sigara.

Ağız Kokusu İçin Şifalı Bitkiler

Çay reçetesi:  30g anason, 20g adaçayı ve 20g kekik karışımı ile, haşlama demleme yöntemiyle hazırlanmış çayın (bir bardak suya bir tatlı kaşığı bitki karışımı) ilk yudumunu ağzınızda bir süre dolaştırdıktan sonra, kalan çayı yudumlayarak için. Günde birkaçbardak çay içilebilir.

-Anason tohumu çiğnenebilir veya bir elma yenebilir.

-İltihabı önleyici bir biberiye-nane eşit karışımı çayı ile yapılan gargaralar da etkilidir.

Çay reçetesi: Bir tatlı kaşığı biberiye ve bir tatlı kaşığı nane, iki su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve 1 O dakika demlendikten sonra süzülür. Soğuduktan sonra, içine bir tatlı kaşığı dolusu mirra tentürü eklenir ve bir şişeye aktarılır. Gün boyunca ağız bu suyla iyice çalkalanır ve tükürülür. Kullanımdan önce şişe iyiceçalkalanmalıdır.

-Kakule tohumu çiğnenebilir.

-Sindirim sisteminden kaynaklanan ağız kokusuna karşı, nane vekimyon çayları yararlı olacaktır.

-Mide asidi az olan kişilerin nefesleri genellikle kötü kokar. Bu durumda, mide asidini arttırılmasına çalışılmalıdır. Süt içilmemeli, ama yoğurt ve portakal (turunçgiller) tüketilmelidir. Ayrıca, yemeklerden yarım saat sonra birkaç kimyon tanesi uzun uzun çiğnenmelidir.

Önlem alarak sağlıklı kalın !

  • Her şeyden önce ağız temizliğine özen gösterilmelidir. Her yemekten sonra dişler iyice fırçalanmalı, diş aralarında kalan yemek artıkları ise, birkaç günde bir “diş ipi” ile temizlenmelidir.
  • Eğer sorun, solunum sisteminden veya sindirim sisteminden kaynaklanıyorsa, uzman hekimlerin tavsiyelerine uyulmalıdır.

Ağız Boşluğu İltihabı  

İlginizi çekebilir….

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz