Kronik Böbrek Enfeksiyonu Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

DİKKAT ! Yazımızda bulunan yazılı ve görsel içerikler; çeşitli kaynaklardan yararlanarak oluşturulmuş, tavsiye niteliğinde bilgilendirme yazısıdır. Hastalığa net bir teşhis veya tedavi özelliği taşımamaktadır. Kendinizde veya yakınızda beliren bir sağlık problemi karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Şu unutulmamalıdır ki hastalıklar da uygulanan tedavi metodları bireylerin biyolojisi, anatomisi , kalıtsal özellikleri, boyu, yaşı, kilo farklılıkları, alerjik alışkanlıkları ve bunlar gibi çok farklı durumlara göre değişiklik gösterebilir. Sağlık problemlerinizin tedavisinde size ancak ve ancak bir sağlık kurumu ve doktorunuz yardımcı olabilir. Belirtilen durumlarda yükümlülük tümüyle sizlere aittir...

0
253
Kronik Böbrek Enfeksiyonu

Kronik Böbrek Enfeksiyonu Neden Olur?

Bu hastalığın oluşmasına en büyük sebepler

  • Belli sürelerle meydana gelen idrar yolarında enfeksiyon
  • Böbrekler de oluşan taşlar
  • Olura olmaza uzun yıllar boyunca sürekli ağrı kesici hap kullanmak
  • Böbreklerde yinelen hastalıklar
  • Böbrekleri aşırı üşütmek

Bu hastalığın sürekli olarak yinelenen türü olan be enfeksiyon türü böbreklerde meydana gelen akut olarak adlandırılan hastalık ve idrar yolarındaki problemli enfeksiyonlar bu hastalığı tetikler. Bir türlü bu hastalık tedavi edildiği zannedilse de böbrek yapısında kalıcı ve düzeltilemez hasarlar bırakabilir. Aynı şekilde sürekli kullanılan ağrı kesici haplarında kalıntıları böbreğe gelip geriye dönülmez hasarlar bırakabilir.

Böbrek Sorunlarımız olduğunu Nasıl Anlayacağız?

Bu hastalık sinsi bir şekilde kendini hiç belli etmeden ve hasta tarafından anlaşılmadan yıllar boyunca böbreklerde ilerler. Hasta kendinde gördüğü belirtileri ve ağrıları başka hastalıklara yorarak başka tedavilere yönelir veya ağrı kesici ile günü kurtarmaya çalışır.  Fakat işte tam da bu hastalığı iyice ilerletir. Bu hastalığa yakalanmış kişiler

  1. Sinsidir ve fark edilmesi zordur
  2. Hasta isteksizdir, hiçbir şeye iştahlı değildir.
  3. Kişi kendini güçten düşmüş hisseder
  4. En önemli belirti gece vakti sürekli tuvalete çıkılır
  5. Üzerinde sürekli bir yorgunluk varmış gibi hisseder
  6. Vücudunda aşırı kaşıntı olabilir
  7. Mide bulantısı yaşayabilir

 Kronik Böbrek Enfeksiyonunun Sonuçları

Bu hastalığa yakalanan bir kişinin böbreği tüm görevlerini layıkıyla yerine getiremez. Bu durumun en çabuk ve iyi derece de fark edilen sonuçları ise tansiyonun yükseklerde gezmesi ve süzme işlevini tam olarak yapamadığından kanda zehirlenmeler görülebilir.

Kronik Böbrek İltihabı
Kronik Böbrek İltihabı

Bu hastalığın belli sürelerde çekilmesinden sonra son olarak “üremi” olarak bilinen hastalık ortaya çıkar. Bu demek oluyor ki artık hasta bireyin böbrekleri görevini yapamıyor, idrardan süzülerek dışarı atması gereken çeşitli maddeler dışarı atamıyor demektir. Bu atılamayan maddeler vücudun herhangi bir bölgesine direk zararlar verebilir. İşin kötüsü bu atılması gereken maddeler kanda birikmeye başlar ve kanı zehirlemeye başlar.

Peki bu durumda ne olacaktır? Bu durumda diyaliz makinesi olarak bilinen makineler yardımıyla vücudun temizlenmesi ve arındırılması gerekmektedir. Bu işlem ise böbrek nakli yapılmadığında ömür boyu sürekli olarak yapılmalıdır.

Tüm yazılanlardan anlaşıldığı üzere yukarıda ki belirtilerden bazıları sizde de görülüyorsa ve böbrek hastalığından şüpheleniyorsanız hiç vakit geçirmeden uzman bir hekime müracaat ediniz!!!

Şifalı Bitkilerle Tedavi İşe Yarar Mı?

Günümüzdeki adıyla alternatif tıp olarak tanımlanan şifalı bitkilerle tedavi,  bu tür hastalıklara karşı üriner sistem dediğimiz boşaltım sistemimizin bu şifalı bitkilerden elde edilerek içilen çaylarla yıkanarak temzilenmesi gerektiğini söyler. Bu şifalı otlar ise

  • Koca Yemiş yaprağı
  • Beyaz ballı baba
  • Sarı ballı baba
  • Altın başak
  • Yapışkan otu
  • At kuyruğu
  • Civan perçemi
  • Isırgan otu
  • Ada Çayı
  • Kuş burnu

Yukarıda belirtilen bitkilerden aynı oranlarda karıştırılarak veya kendi başlarına çayları demlenerek içilebilir. Bu çaylar her gün günde iki üç su bardağı demlenerek karnınız açken ılık bir vaziyette içilebilir.

Hastalığın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Halk arasında karıştırılan ve sürekli sorulan böbrek hastalarını hastanelerin hangi bölümü bakıyor sorusuna ise “Nefroloji” cevabını verelim. Bu bölümde akut ve kronik böbrek sorunları yanı sıra böbrek yetmezliği konularında da tedavi sağlanmaktadır. Mesane, idrar ve böbrek taşları, prostat gibi diğer sorunlar da ise hastanelerin üroloji bölümlerine müracaat etmek gerekir.

Nefroloji deki uzman doktora “nefrolog” denir. Nefroloğa gittiğinizde yapılacak tetkikler sonucunda size uygulanacak tedaviye karar verecektir. Yapılan tetkikler sonucun da hastada idrar yolu enfeksiyonu veya böbrek taşları gibi sebeplerden meydana geldiyse öncelikle bu gibi sebeplerin tedavisine yönlenilecektir. Doktorunuz tavsiye olmadan kullanılmaması gereken ve toplumumuz da kullanımı saplantı haline gelen antibiyotikler bu enfeksiyonların tedavisinde uzman hekim kararı ile güvenle kullanılabilir. Fakat hekim gerek görmezse antibiyotik olmadan tedaviye devam eder.

Ev İlaçları:

Akut Böbrek Enfeksiyonu  bölümünde detaylıca anlatılan evde bitkisel ilaçlar , açıklamalara uygun hallerde, kronik hastalık sürecinde de başarıyla kullanılabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz